Ramon Pater (17) is doelman van het Nederlands CP-team dat op 6 september naar Argentinië vliegt om drie weken lang deel te nemen aan het World Championship. Het Nederlands team zal in de poulefase uitkomen tegen Engeland, Venezuela en Japan. Het World Championship wordt van 4 tot 24 september afgewerkt.
“Het is de eerste keer dat het CP-team het opneemt tegen Japan en Venezuela”, vertelt Ramon. “ De laatste keer dat we tegen Engeland speelden was in 2014. Het werd toen 0-0. Ik speel al voetbal vanaf mijn vierde jaar en altijd bij De Merino’s. Ik speel in het JO17-1 team, omdat ze geen JO18 team hebben. Ik mag van mijn vader, Erik Pater en van trainer Richard van de Bosch meetrainen met het 2e elftal van de senioren. Dat heeft mij sneller en beter gemaakt.”
Ook Ronald Paardekoper zet zich volledig in voor de voetbalcarrière van zijn stiefzoon: “Wij zijn ontzettend trots op Ramon. Ondanks zijn handicap is hij een goede keeper geworden. Ik train hem zelf ook een paar maal per week en we rijden veel naar Papendal voor de trainingen van het CP-team. Vorig jaar had het team nog de A-status en trainden ze 5 keer per week op Papendal.”
Het internationaal Football 7-a-side (CP-voetbal) wordt gespeeld door voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben. De beschadiging is meestal het gevolg van een geboortetrauma, Cerebrale Parese genoemd. Ook mensen met een niet aangeboren hersenletsel kunnen er aan meedoen. CP-voetbal is een sport die alleen internationaal beoefend kan worden. EK, WK en Paralympisch. Er wordt zeven tegen zeven gespeeld.
Ramon: “Vorige week waren we in trainingskamp in Tilburg. Deze keer moesten we kamperen in tentjes. Ik zit liever in een luxe hotel, maar het was best leuk. We gaan met 12 veldspelers en 2 keepers naar Argentinië. Het is 18 uur vliegen. We hebben een hele nieuwe staf en Max Raeven is onze nieuwe bondscoach. Hans Bloo en Sander van de Hoek houden mij in goede conditie met elke week een fysiotherapeutische behandeling. Zelf train ik veel en houdt rekening met het eten. Zo neem ik na elke training een herstel – shake.”
Tijdens de oefeninterland tegen Oekraïne van afgelopen woensdag, stond Ramon in het doel. Oekraïne is de nummer 1 van de wereld en huidig wereldkampioen. De wedstrijd werd verloren maar Oranje maakte veel progressie. Ramon begint eind augustus aan een studie bij het Johan Cruijff-college in Nijmegen. “Ik ben erg trots dat ik straks de Oranje leeuw op mijn borst mag dragen.”