Hoe voorkom je blessures?

Elke week worden onder de vlag van de KNVB meer dan 32.000 wedstrijden gespeeld. Helaas komen tijdens wedstrijden en trainingen blessures voor, jaarlijks circa 370.000. Als voetballen je lust en je leven is, dan is het zuur om geblesseerd aan de kant te staan. Veel blessureleed kan worden voorkomen. Met een goede warming-up bijvoorbeeld of door eenvoudige voorzorgsmaatregelen te treffen, zoals het dragen van scheenbeschermers.

Het Sportmedisch Centrum van de KNVB werkt mee aan de website www.voorkomblessures.nl van Consument en Veiligheid. Op deze site krijgen sporters persoonlijk advies om blessures te voorkomen. Wilfried de Jong, bekend van het televisieprogramma ‘Holland Sport’, is gastheer op de site en ontvangt bezoekers op de massagetafel. Met behulp van levensechte driedimensionale animaties is te zien wat er in het lichaam gebeurt als je een blessure oploopt, bijvoorbeeld een hamstringblessure.

De KNVB vraagt verenigingen leden te wijzen op het bestaan van deze website. Dit kan door bijgevoegde poster op te hangen in de kantine. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om de Handleiding Blessurepreventie te downloaden via KNVB.nl. Deze handleiding geeft een eerste aanzet voor het opstellen en uitvoeren van een blessure preventieplan binnen de voetbalvereniging.

Stapsgewijs wordt aangegeven op welke wijze een dergelijk plan tot stand kan komen. Dit alles met als doel blessures zoveel mogelijk te voorkomen. Want zeg nou zelf, voetballers staan toch veel liever binnen dan buiten de voetballijnen …

Met vriendelijke groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND
namens bestuur amateurvoetbal,

Ruud Bruijnis
directeur amateurvoetbal

Bekijk de video